Current Affairs Quiz – February 09 & 10 2019

0
15

Current Affairs Quiz – February 09 & 10 2019



1.World champion Indian weightlifter _____________ won gold medal in the EGAT Cup in Thailand.
a) Khumacham Sanjita Chanu
b) Karnam Malleswari
c) Satish Shivalingam
d) Shekhom Meerabai Chanu

Click here to view answer

Answer d) Shekhom Mirabai Chanu World Champion Shekhom Meerabai Chanu, India's weightlifter, won gold medal in EGAT Cup in Thailand. Chanu won gold in 48 kg category gold with an effort of 192 kg in the silver level Olympic qualifying event, from which points will come when the final rankings for the Tokyo 2020 cut.

2. Union Minister Suresh Prabhu has released a book – Ramayana written by ____________.
a) Shashi Tharoor
b) Saroj Bala
c) Chetan Bhagat
d) Arundhati Roy

Click here to view answer

Answer: Saroj Bala Union Minister Suresh Prabhu has released a book written by Saroj Bala – Ramayana Ritalode with Scientific Evidence – In the book, the biography of Lord Rama has been described with the exact dates of important events, which reflects the thoughts of the sky and supports scientific support in the story told by Maharishi Valmiki. Saroj Bala, an IRS officer of 1972 batch, retired as a member of CBDT in 2009.

3. The _________ Cabinet has decided to rename the name of Tikkibandi Stadium in Tura city after the former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma.
A) Kerala
B) Manipur
C) Meghalaya
D) Assam

Click here to view answer

Answer c) The Meghalaya Meghalaya Cabinet has decided to rename the name of Tikkibandi Stadium in Tura city after the former Lok Sabha Speaker Purno Sangma. Purno A Sangma is also the former Chief Minister of Meghalaya. He was elected several times from the Tura Lok Sabha seat. Sangma of Conrad and Sangma of James are full sons of A Sangma.

4.2 In which of the following cities is ASEAN-India Youth Summit Held?
A) Appearance
B) Delhi
C) Pune
D) Guwahati

Click here to view answer

Answer d) Guwahati India Foundation and the Ministry of Foreign Affairs, Government of India (MEA) are organizing 2-ASEAN-India Youth Summit on "Connectivity: Pathway to Shared Prosperity" in Guwahati from 03-07 February 2019.

5. Mega Silk Event will be organized in ______________, which exposes the development of silk industry in India more than 4 Years
A) Delhi
B) Lucknow
C) Mathura
D) Indore

Click here to view answer

Answer a) Ministry of Textiles, in collaboration with Central Silk Board, is organizing one, Surgeing Silk in New Delhi – complete and forward path. Union Minister of External Affairs, Sushma Swaraj will be the chief guest and the program will be chaired by Union Textile Minister Smriti Jubin Irani.

6. Bauri boot is the popular festival of which state?
a) Arunachal Pradesh
B) Kerala
C) Mizoram
D) Meghalaya

Click here to view answer

Answer: Arunaachal Pradesh Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu attended Deputy Chief Minister Chouna Minh and MLA Tamar Murtham in Gulungmukh in 52th Buri boot Yule festival. The Chief Minister inaugurated the new sub-departmental office and laid the foundation of the PWD sub-divisional office. DCM laid the foundation for a 100-bed VKV girls hostel.

7. The government has proposed to start a mega pension scheme called 'Prime Minister Yogi Mahadan' for ____________________.
a) Organized sector workers
B) Unorganized sector workers
C) Women
D) Students

Click here to view answer

Answer b) Workers in the unorganized sector. Government has to pay Rs. 25 for the unorganized sector workers. Proposed to start a mega pension scheme with monthly income. 15,000 Presenting the Interim Budget 2019-20 in the Parliament.

8. Mahesh Anand passed away at the age of 57, who was associated with which area?
A) Journalism
B) Game
C) Film industry
D) Politics

Click here to view answer

Answer c) In the 90s, the popular villain of Bollywood films, Mahesh Anand breathed his last. The 57-year-old actor was a popular face in the 80s and 90s as an opponent and he was last seen in Govinda's Rangila Raja, which was released on 18 January this year.

9. On which date was the first World Pump Day?
a) February 8
b) February 11
c) February 10
d) February 12

Click here to view answer

Answer c) February 10. Member countries of FAO decided to make a legacy for pulses, and on July 5, 2017, they called for a resolution on 10 February to establish annual annual World Pulses Day.

10. Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) has added ____________ as the third official language spoken in the city courts with Arabic and English.
A) Telugu
B) Urdu
C) Hindi
D) Malayalam

Click here to view answer

Answer c) Hindi. Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) has added Hindi as the third official language spoken in Arabic and English cities in the courts of the city.

11. Five Day Multinational Marine Practice – AMAN-19 ', which country started?
A) China
B) Pakistan
C) India
D) Russia

Click here to view answer

Answer b) Pakistan Five days of multinational marine exercises – AMAN-19, in which 46 nations are participating, started near the coastal city of Karachi. Pakistan Navy ships, submarines, boats, marines and special forces will participate in all the exercises with Pakistan Air Force, Pakistan Army and Pakistan Rangers.

12. The seventh edition of the World Government Summit (WGS) was closed in ____________.
A) Pakistan
b) South Africa
C) Dubai
D) UK

Click here to view answer

Answer c) Dubai. Sixth edition of World Government Summit (WGS) closed in Dubai The Summit will witness the presence of nearly 100 ministers around the world, in which all Jointing Force will address today and tomorrow issues on the Global Forum of WGS 2019 with more than 120 President and Chief Executives of major international companies.

13. Who was on top of the Hurun India Charity List 2018, with the highest contribution of Rs 437 crores between October 2017 and September 2018?
a) Azim Premji
b) Ajay Piramal
c) Mukesh Ambani
d) Huge Coin

Click here to view answer

Answer: Mukesh Ambani, Chairman Mukesh Ambani Reliance Industries Limited (RIL), secured the top position in the Huron India Charity List 2018 with the contribution of Rs 437 crore between October 2017 and September 2018. After Ambani, Piramal Group chairman Ajay Pirwal who donated 200 crores during this period. .

14. The country's first Institute of Advance Virology, which is affiliated to the Global Virus Network, which has 45 Excellence Centers in more than 29 countries, was inaugurated in __________________.
A) Sikkim
B) Kerala
c) Madhya Pradesh
D) Manipur

Click here to view answer

Answer: The first Institute of Advance Virology, which has 45 centers in more than 29 countries, was inaugurated by Chief Minister Pinarayi Vijayan of the country associated with the Kerala Global Virus Network.

15. 13th International Oil and Gas Conference – Petrotech – 2019 _____________ was organized.
a) Greater Noida
B) Pune
C) Delhi
D) Guwahati

Click here to view answer

Answer a) Greater Noida 13th International Oil and Gas Conference – Petrotech – 2019 India was running in Expo Mart, Greater Noida. More than 95 energy ministers from participating countries are expected to participate in the three-day conference. Prime Minister Narendra Modi will formally launch this program.

Post views: 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here